Moni ei varmaan tule ajatelleeksi, miten tärkeä Suomessa myytävissä tekstiileissä oleva suomenkielinen pesuohje on. On tapauksia, että pesulassa pesty tekstiili ei olekaan kestänyt pesuohjeen mukaista pesua. Tekstiili on kutistunut luvattua enemmän, sauma tai kangas revennyt, väri irronnut ja sotkenut koko tekstiilin tms. Pesuohjeessa tekstiilin valmistaja lupaa ja myyjäliike vastaa, että tekstiili kestää pesuohjeen mukaista pesua.

Yleinen harhakäsitys on, että pesula on aina vastuussa pesulassa tekstiileille tapahtuneista vahingoista. Toki pesulakin on vastuussa, jos pesula poikkeaa pesuohjeesta ilman asiakkaan suostumusta, jos kone tai laite rikkoo tekstiilin tai pesula muuten huolimattomuuttaan aiheuttaa tekstiiliin vahingon. Muissa tapauksissa vastuussa on tekstiilin myyjäliike virheellisen pesuohjeen takia.

Aina ennen ostoa kannattaakin katsoa tekstiilin pesuohje tarkkaan läpi. Suomessa myytävissä tekstiileissä pitäisi olla viralliset pesuohjeet selvästi näkyvillä. Viralliset pesuohjeet löytyvät esim. täältä: http://www.teknokemia.fi/fin/pesu-_ja_puhdistusaineet/pyykinpesun_tietopaketti/pesuohjeet/

Joskus tekstiileissä on kaikki pesut kieltävät merkinnät. Tämä tulee ikävänä yllätyksenä, kun esimerkiksi kallista mattoa on tuotu pesulaan pestäväksi. Kaikki pesut kieltävällä merkinnällä valmistaja ja myyjäliike poistavat vastuun itseltään. Samalla he ilmoittavat myyvänsä kertakäyttötekstiiliä. Tällaisten tekstiilien pesu tapahtuu aina asiakkaan luvalla ja vastuulla. Kannattaa kysyä ammattilaisilta, mitä tehdä, jos sinulla on tällainen pesua kaipaava tekstiili. Yleensä niidenkin pesu onnistuu pesuloissamme.